Susses kartoffel-porresuppe

Susses kartoffel-porresuppe

  • 50 g smør
  • 350 g finthakkede porrer
  • 1 finthakket løg
  • 250 g kartoffel i tern
  • 1 stængel blegselleri i tern (den udelader jeg nu altid)
  • 1 fed knust hvidløg
  • Salt, friskkværnet sort peber
  • 1 l kyllingefond
  • 1½ dl mælk
  • 1½ dl piskefløde
  • Hakket frisk purløg til pynt

Smelt smørret i en tykbundet suppegryde. Når det bruser op, tilsættes porrer, løg, kartofler og blegselleri, der vendes godt rundt. Tilsæt hvidløg og krydr med rund hånd, læg så et stykke smørsmurt pergamentpapir over grøntsagerne og et tætsluttende låg på gryden. Kog ved svagt blus i ca. 10 minutter til grøntsagerne er møre, men uden at have taget meget farve. Ryst gryden undervejs.

Tag låg og papir af gryden, hæld fond på og bring i kog. Skru ned for blusset og lad det simre i 5 minutter til kartoflerne er helt gennemkogte. Kør suppen til puré i en foodprocessor ad flere omgange eller med en stavblender.

Pres den purerede suppen gennem en finmasket si over i en stor skål (det gør jeg nu aldrig – foodprocessoren gør et helt fint stykke arbejde). Smag til og rør mælk og det meste af fløden i (gem resten til serveringen).

Dæk med film og køl suppen i mindst 2 timer – og helst til den følgende dag. Fordel suppen i suppeskåle og kom et skvæt piskefløde i. Pynt med purløg og server suppen iskold.

Sådan står i opskriften. Jeg har kun modificeret med 2 ting:

1. Jeg sier ikke suppen

2. Jeg bruger creme fraiche / eller græsk yoghurt i stedet for fløde (da jeg aldrig har præcis den samme mængde grøntsager som i opskriften, mærker jeg mig lidt frem, hvornår den er OK).